>..>..>..>....

Lisa Torell

works
biography
other works
contact
________________________________________________________________________________________________________

PLATS TILL PLATS, 9 konstnärers reflektion kring platsrelaterat arbete
(2016)

Editor: Lisa Torell

Contributory artists: Henrik Andersson, Eva Arnqvist, Kajsa Dahlberg, Annika Eriksson, Johanna Gustafsson Fürst, Hans Rosenström, Martin Tebus och Magnus Thierfelser.

It´s an antology with 9 artists reflection on a site-related pratcice. Where I have invited 8 artists, all from the site-related field, with a spread in both visibility and work process to reflect on their way to the final work. I had some starting questions that I wanted them somehow to answer or think around, they all got free hands on how the contribution in the book would be and result is everything from fictive interviews, independent texts to dialogues. Lots of images. I am working on an translation that I hope will come later on.

> FLIP THROUGH THE BOOK

Publisher: Konstfrämjandet
ISBN: 978-91 637-8863-5
Publisher year: 2016
Language: Swedish
Pages:128
Graphic Design: Research & Development

> RESEARCH & DEVELOPMENT


Order: > KONSTFRÄMJANDET



..............................................................................
KONSTFRÄMJANDET STOCKHOLM 15/2 2016

Plats till plats är en bok som samlar nio konstnärers erfarenheter av att skapa konstnärliga arbeten för en specifik plats.

”Det är framförallt inte konst som dessa konstnärer gör, det vore att isolera deras praktik och tankar – snarare är det en dialog om plats de för, som de genom konst öppnar upp, utvecklar och delar.” 

Så skriver konstnären Lisa Torell i inledningen till antologin Plats till plats, som hon är redaktör för.

Plats till plats är en bok som samlar nio konstnärers erfarenheter av att skapa konstnärliga arbeten för en specifik plats. Det handlar inte om offentlig konst, men väl om konst i olika offentligheter, en konst som tar ett tydligt avstamp i, eller vänder sig mot, en plats som (inte sällan) finns utanför konstinstitutionen. Genom boken får vi en inblick i konstnärliga processer, metoder och val.

De nio konstnärerna skiljer sig från varandra samtidigt som de förenas i viljan att skapa konst som på flera nivåer griper tag i och förankras på den plats som konstverket görs för.

Med texter av: Lisa Torell (red.), Kajsa Dahlberg, Henrik Andersson, Annika Eriksson, Martin Tebus, Magnus Thierfelder, Johanna Gustafsson Fürst, Hans Rosenström, Eva Arnqvist.

Boken har tillkommit med stöd från Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Folkrörelsernas Konstfrämjande, Konstnärsnämnden, Universitet i Tromsø (UiT). Design: Research and Development.

Boken säljs till specialpris 120 kr under kvällen (ord. pris 180 kr.)

..............................................................................
TROMSÖ KUNSTFORENING 13/4 2016

Att ha varit där, varit uppväxt där eller där, eller ha gått i skola där. Det autentiska i att själv ha erfarenhet av en plats över tid betyder något men det är svårt att säga exakt vad. System och logik. Vad medför till vad? Att plats är fascinerande är självklart då den gör något med oss.

Det kan handla om allt ifrån om att verka lokalt och ha legitimitet att verka lokalt på plats. Om Vem som är mest var till vem som egentligen ska bestämma det. Att arbeta med plats som ett material innebär också om att arbeta med det offentliga – men vad är det egentligen?

Plats til plats - 9 konstnärer om platsrelaterat arbete

Plats till plats är en bok som samlar nio konstnärers erfarenheter av att skapa konstnärliga arbeten för en specifik plats. Det handlar inte om offentlig konst, men väl om konst i olika offentligheter, en konst som tar ett tydligt avstamp i, eller vänder sig mot, en plats som (inte sällan) finns utanför konstinstitutionen. Genom boken får vi en inblick i konstnärliga processer, metoder och val.

De nio konstnärerna skiljer sig från varandra samtidigt som de förenas i viljan att skapa konst som på flera nivåer griper tag i och förankras på den plats som konstverket görs för.

Boken er tillkommit med stöd från Stiftelsen Längmanska Kulturfonden, Konstnärsnämnden, Konstfrämjandet och Universitetet i Tromsø.

Med texter av: Lisa Torell (red.), Kajsa Dahlberg, Henrik Andersson, Annika Eriksson, Martin Tebus, Magnus Thierfelder, Johanna Gustafsson Fürst, Hans Rosenström, Eva Arnqvist.

På boklanseringen i Tromsø vil redaktør og kunstner Lisa Torell i samtale med kunstner Hans Rosenström, kurator Hanne Gudrun Gulljord og arkitekt Sara Lund snakke om sted og betydningen av sted for den enkeltes praksis.

Biografier:
Lisa Torell är född 1972 och bor i Tromsø. Hon tillhör det norska programmet för konstnärlig forskning ved Kunstakademiet i Tromsø och genom projektet Glappets potential arbetar hon med det som är. Och där undrar hon varför det eller detta uppfattas som såsom det är. Genom platsrelaterade texter och arbeten tar hon sig an frågor som rör plats, språk och identitet - samhälle och föreställning.

Hon är utbildad på Konstfack (MFA 2001) och på konsthögskolan i Umeå(96-99). Under sista året har hon gjort boken Plats till plats för Konstfrämjandet, texten Närmandet metod och ironi för Paletten och varit med i utställningarna Smugglers Narracje #7 i Gdansk, Polen, Good Times & Nocturnal News, Overgaden, Köpenhamn, Impressionism & Aktivism på Husby Gårds Konsthall och Stadsvandringar på Bonniers konsthall.

Hans Rosenström (född 1978 i Lojo) är utbildad på Bildkonstakademin i Helsingfors. Han er bosatt i London. Hans senaste grupputställningar inkluderar: The Vanishing Point of History, L’Été Photographique de Lectoure, France (2015), Theater of the Mind, Cranbrook Art Museum, USA (2014), Nouvelles Vagues: The Black Moon, Palais de Tokyo, Paris (2013), Art of Memory, Bonniers konsthall, Stockholm, Sweden (2013)

Sara Normann Lund (b.1983) er arkitekt med egen praksis i Tromsø. Hun er utdannet ved Arkitekthøgskolen i Oslo, og har jobbet i Tromsø de siste fire årene. Hun jobber med å utvikle urbane prosjekter av ulik skala i nordområdene. Med fokus på mennesket i byen er hun også involvert i alternative aktiviteter hvor offentlig rom blir betraktet som en struktur i evig endring.

Hanne Gudrun Gulljord (f.1978) er kurator og formidlingsleder i Tromsø Kunstforening. Hun er utdannet Cand.Mag med fagkombinasjonen etnologi, medievitenskap og kunsthistorie fra Universitetet i Bergen, og har en mastergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo med oppgaven: Guerrillero Heroico – Alberto Kordas fotografiske portrett av Che Guevara. Hun har jobbet med formidling av samtidskunst siden 2007, og som kurator siden 2014.

 

 



 


 


 



















































 





















































 

















































...
.................................. ..................